Standard

Originalni naziv pasmine: STAFFORDSHIRE BULL TERRIER
Zemlja porijekla: ENGLESKA
Sekcija: 3
Uzgojni standardi: FCI, AKC, ANKC
Klasifikacija:
FCI: Grupa 3 Sekcija 3 # 076
AKC : Terijeri
ANKC : Terijeri Grupa 2

Karakter:
Stafordski bulterijer je hrabar pas, veoma inteligentan i snažan. Sve to zajedno u kombinaciji sa velikom ljubavi prema čovjeku, naročito djeci, i njegova psihička stabilnost, čini ga jednim od najsvestranijih pasa. U Engleskoj ima nadimak "nanny dog" (pas dadilja)

On naprosto obožava ljude. Za njega možemo reći da je to mali pas velikog srca.

Iza tog grubog izgleda i imena, krije se jedno osjećajno i privrženo biće, uvijek spremno da vas prati ako treba i nakraj svijeta, a u svakom trenu gleda da napravi nešto što bi vas usrećilo, bilo to svojom poslušnošću ili nekom komičnom gestom.

Stafordski bulterijer ima veliku sposobnost prilagođavanja, ako je oko njega sve mirno i on će biti miran, a ako treba u sekundi će s vama juriti parkom.

Oni kao da su poprimili sve dobre strane svojih predaka, osim hrabrosti koja im je zajednička, od buldoga su naslijedili: snagu, osjećajnost, privrženost a od terijera: brzinu, žilavost, upornost uz takvu kombinaciju i godine uzgoja u kojem se više pazio na njihovu narav nego na njihov izgled dobili smo pasminu koja u svakom slučaju zaslužuje našu pažnju.

„NEKI PSI MISLE DA SU LJUDI,
STAFORDSKI BULTERIJERI TO ZNAJU!“

Izgled
Stafordski bul terijer mora odavati utisak velike snage u odnosu na svoju veličinu. To je dobro građen pas, mišićav ali okretan i graciozan. Glava kod ovog psa je kratka i široka, mišići na obrazima veoma izraženi, stop veoma izražen, kratak vilični dio. Uši su kratke, u vidu poluruže (tzv. ružino uho) ili poludignute. Uši koje slobodno padaju i sasvim dignute uši se kažnjavaju.

Oči su tamne boje, okrugle i srednje veličine. Najpoželjnije oči kod ovog psa su crne. Njuška je srednje dužine, zaobljena u gornjem dijelu i naglo se skuplja ispod očiju. Vilice dobro istaknute, donja je jaka i čvrsta. Usne su čvrste i dobro priležuće, bez dijelova koji vise. Gornji sjekutići su u uskom dodiru sa prednjom stranom donjih sjekutića (škarasto zubalo). Njuška je apsolutno crna. Vrat je mišićav, kratak, postepeno se spušta ka ramenima. Tijelo je kratko, snažno, sa ravnim leđima. Grudni koš dubok i širok sa lijepo svedenim rebrima.

Trbuh umjereno prikupljen. Rep srednje dužine i nisko usađen.

Šape su jake, srednje veličine. Dlaka je kratka, gusta, čvrsta pri dodiru i sjajna. Dozvoljene boje kod ovog psa su crvena, blijedo žuta, bijela, crna, plava ili bilo koja od ovih boja pomiješana s bijelom.

Poželjna visina je od 35 cm do 40 cm. Težina kod mužjaka oko 17 kg, kod ženke oko 15 kg. Kažnjava se depigmentacija njuške, svijetle oči ili kapci bez pigmenta, predug ili nepravilno nošen rep, predgriz ili podgriz. Dignute ili spuštene uši. Mužjak mora imati oba testisa spuštena u skrotum.